Kai abejojama žmogumi…

liepos 10th, 2010 by Euristarchas

(c) Banksy

Visų pirma norėčiau pasidalinti savo nuostaba, kad vos vienas šio tinklaraščio įrašas sugebėjo taip staiga visą jį iškelti į viešumą ir lankomumo kartelę pakelti šimtais kartų. Netikėta, bet ir malonu. Džiugai, lieku tau už tai skolingas. :)

Bet šiandieną aš ne apie tai. Kadangi sulaukiau atsakymo iš tinklaraštininko Martyno Žilionio, norėčiau atsakyti ir jam. Ir žinot, tas atsakymas kažkuo užkabino, būtent dėl to atsakymas sulauks atsakymo.

Neketinu ir toliau gilintis, kodėl man reikalinga kūrybinė pilnatvė ir kokie argumentai verčia nemokamai dalintis savo kuriamu turiniu, verčiau pamėginsiu dar kartą priminti tuos žmonės, kurie atiduoda pinigus savo kūrybai ir už tai negauna visiškai jokios naudos.

Turbūt visiems čia esantiems yra girdėta sąvoka Street Art, būtent šie žmonės ir įkvepia tokiam įrašui. Kodėl pasirinkau būtent juos? Visų pirma gatvės menininkai už savo piešinius ant pastatų negaina jokios finanasinės naudos. Ir tiesą pasakius, netik, kad negauna finanasinės naudos, bet dar ir yra vadinami vandalais ir jų kūryba yra paprasčiausiai sunaukinama ir už ją baudžiama.

Visų šių žmonių ideologija labai puikiai parodo, kad materialinės gėrybės nėra esminis reikalas. Daug svarbesnis dalyka yra savęs paties išraiška, prie to dar pridedant ir pasitaikančius žmones, kuriems prie viso to reikalingas viešumas. Žinoma, gatvės menininkus dar labai masina ir adrenalinas, dėl to ar būsi pagautas ar ne.

Aišku, reikėtų suprasti Martyną, kuris pasisako ne už menininkus kovojančiais laisvais būdais ir laisvės keliu, bet žmones norinčius skanaus kepsnio pietus, bei moderniausios studijos savo kompaktui. Žmonės, nepykstu ant jūsų už tai, iš esmės netgi pritariu jūsų norams, tik nepritariu jų įgyvendinimo būdams. Šiandieną bandomas įteisinti visuotinis reketas autorių algoms dengti! Būtent ties šiuo momentu ir pradedu pykti.

Kodėl verčiau nepaieškojus efektyvesnių ir savanoriškų būdų klausytojams apmokestinti? Galbūt daug efektyviau ir naudingiau būtų, jeigu kiekvienas atlikėjas atskirai arba visi kolektyviai susikurtų PayPal sąskaitą ir savo tinklapiuose įsidėtų didžiulį mėlyną „Donate“ mygtuką? Aišku, to efektyvumo mes niekada nesužinosime, jei ir toliau bus einama tokiomis mokėjimo prievolėmis.

Dar pabaigai papasakosiu vieną savęs „pardavinėjimo“ pavyzdį, kuris man labai giliai įstrigo ir paliko įspūdį. Banksy, ar kada teko tokį girdėti? Taip, taip, tai vienas garsiausių gatvės menininkų apie kuriuos jau pasakojau savo įraše. Jo asmeniniame tinklpyje yra skiltis „Shop“. Tikėjęsis joje tradiciškai rasti filmo DVD ar kažką panašaus, radau paprasčiausią užrašą:

Banksy does not produce greeting cards or print photo-canvases or paint commissions or sell freshly baked bagels. Please take anything from this site and make your own (non-commercial use only thanks).

Prisiminus šį užrašą, man dar aiškiau darosi, kad naujasis mokestis yra visiškai man nepriimtinas.

,

2 Responses to “Kai abejojama žmogumi…”

  1. KlAIDA Says:

    „piešinius ant pastatų negaina jokios finanasinės naudos“

  2. Reagan Says:

    Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.

Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos